Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Το σπίτι του μέλλοντος

Openarch: Το σπίτι του μέλλοντος, μια τεράστια οθόνη αφής
Για όσους θέλουν να είναι μονίμως online, να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις και να βρίσκονται σε επαφή με τους φίλους τους στο Facebook και στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, το Openarch ίσως να αποτελέσει ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.
Πρόκειται για ένα interactive διαμέρισμα, το οποίο παρουσίασε η ισπανική αρχιτεκτονική εταιρεία Think Big Factory και σε αυτό όλοι οι τοίχοι κι όλες οι επιφάνειές του είναι οθόνες αφής με μόνιμη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Το σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρες και προβολείς, οι οποίοι είναι ήδη διαθέσιμοι στην αγορά, ενώ ο χειρισμός του μπορεί να γίνει κι εξ αποστάσεως με χειρονομίες και φωνητικές εντολές.

Τα e-mail από τα κοινωνικά δίκτυα όπου διατηρείς προφίλ θα μπορούν να εμφανίζονται στους τοίχους, ενώ όταν θα κάνεις βιντεοκλήση με τους φίλους σου, αυτοί θα εμφανίζονται ολόκληροι σα να στέκονταν δίπλα σου.

Όταν θα θες να ψωνίσεις ρούχα μέσω Διαδικτύου, τα ρούχα θα τα βλέπεις στο πραγματικό τους μέγεθος για να δεις εάν σου κάνουν. Ο τοίχος της κρεβατοκάμαράς σου θα μπορεί να μετατραπεί σε ένα τεράστιο ξυπνητήρι, ενώ όποτε θα ακούς μουσική, με μία απλή χειρονομία θα μπορείς να αλλάζει τραγούδι.

Ο διευθυντής της Think Big Factory δήλωσε ότι το hardware είναι έτοιμο, ενώ το software είναι κατά 40% ήδη έτοιμο. Συμπλήρωσε ότι τα πάντα μέσα στο σπίτι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επικοινωνία, αλλά το main interface με τις περισσότερες δυνατότητες θα βρίσκεται στο σαλόνι.

"Η παρουσία ενός ατόμου στο χώρο θα ενεργοποιεί το σύστημα προβολών και θα μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα με την κίνηση των χεριών: τα φώτα, τη λειτουργία ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, τη μουσική, ακόμα και τη σύνδεση με το Skype για σύσκεψη από οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού. Το σύστημα έχει ως στόχο να αντικαταστήσει τα πληκτρολόγια και τα τηλεχειριστήρια που απαιτούνται σήμερα".

Το πρώτο πειραματικό smart διαμέρισμα έχει ήδη κατασκευαστεί στη Βόρεια Ισπανία κι ο ένοικός του έχει μετακομίσει σε αυτό με σκοπό να βοηθήσει την εταιρεία να τελειοποιήσει την εμπειρία.
Σκοπός της Think Big Factory είναι με μια πρώτη ματιά αυτό να μη διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα σπίτια, αλλά αντίθετα οι τεχνολογίες να δίνουν το παρόν μόνο όταν ο ένοικος θα τις χρειάζεται.

by Νικόλας Εμμανουήλ


Ένα νέο project που θυμίζει την ταινία Minority Report φιλοδοξεί να κάνει πράξη ο σχεδιαστής Ion Cuervas-Mons μέσα από τη δημιουργία διαδραστικών χώρων που θα ανταποκρίνονται στην αφή, τον ήχο και την κίνηση.

Η ανάπτυξη του Openarch ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και τώρα έχει ολοκληρωθεί στο 40% περίπου. Τελικός στόχος είναι η δυνατότητα μετατροπής οποιουδήποτε δωματίου σε διαδραστικό με τη χρήση projectors και αισθητήρων κίνησης. Σύμφωνα με τον Ion Cuervas-Mons:

“Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε έξυπνα σπίτια κυρίως λόγω του ότι θα μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα την κατανάλωση ενέργειας και να αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση της. Αν καταφέρουμε τα φυσικά αντικείμενα να αλληλεπιδρούν με τις ψηφιακές πληροφορίες, τα πάντα θα γίνουν ευκολότερα και απλούστερα. Θα αποτελέσουν τον πυρήνα των έξυπνων πόλεων στο μέλλον.”

Το project αναμένεται να διατεθεί τον Ιανούαριο στο Kickstarter 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου